În perioada 19-25 mai 2024, o echipă formată din doamna profesor Furdui Amalia și doamna profesor Munteanu Mihaela alături de zece elevi merituoși din cadrul liceului nostru au participat la al doilea schimb de experiență din cadrul proiectului Erasmus+ Educatie școlară, mobilitate destinată activităților de învățare și formare în Turcia, orașul Izmit, din provincia Kocaeli.
Proiectul are ca scop implicarea elevilor în activități educative, de instruite și cunoaștere reciprocă.
Gazda noastră caldă și primitoare a fost ”Liceul Muallim Naci Anadolu Lisesi” din Izmit unde atât direcțiunea școlii, corpul profesoral cât și elevii ne-au făcut o primire oficială și călduroasă cu totul deosebită la cel mai înalt nivel, în fața unui careu impresionant format din toți elevii în curtea școlii, în acordurile vibrante și impresionante ale Imnului Republicii Turcia, sub vegherea scrutătoare de peste timp și omniprezentă a statuii și a portretului fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk. După această primire solemnă elevii noștri și elevii din școala parteneră au început să vorbească în limba comună a tinereții, bucuriei, sincerității și sufletelor deschise, realizând în scurt timp prietenii poate pe viață. Elevii turci au prezentat dansuri populare tradiționale și melodii moderne, au invitat elevii noștri să se alăture în pași de dans și au participat împreună la întreceri și activități sportive.
În următoarele zile, elevii colegiului nostru au prezentat cu entuziasm și profesionalism elevilor și profesorilor turci istoria, tradiția și succesele liceului nostru, câteva proiecte digitale despre România și București, au găsit împreună în cadrul orei de limbă turcă la care au participat puncte comune istorice, muzicale, culinare ale celor două popoare, despre Dobrogea și cu comunitatea turcă de acolo. Nu mare ne-a fost mirarea să regăsim printre profesorii școlii câțiva care au mărturisit cu emoție și bucurie în glas că strămoșii lor vin din aceasta regiune.
Eleva Marcea Sara a impresionat și a mișcat aproape până la lacrimi auditoriul turc recitând cu talent și naturalețe o poezie din lirica turcă tradițională.
După programul școlar elevii au avut activități culturale precum: cascada Mașukiye, apoi au vizitat poeticul și nostalgicul oraș Iznik găsit sub un minunat apus de soare, oraș care în timpul Imperiului Bizantin era cunoscut ca Niceea, în al cărui adânc lac se odihnește prima biserică în care a fost ținut primul conciliu creștin, Yalova, Iznik etc .
De-a lungul tuturor acestor activități elevii liceului nostru au avut prilejul să-și pună în practică și să își dezvolte cunoștințele lingvistice de limba engleză și de limba turcă, să închege prietenii noi cu elevii turci, să descopere o țară deosebită cu tradiții frumoase și au înțeles ce înseamnă dragostea de țară și de familie.
În urma experienței Erasmus, cu toții ne-am întors acasă mai bogați în amintiri, competențe și cunoștințe, fiind pregătiți să facem cunoscute în continuare valorile diversității culturale, ale educației digitalizate, dar și ale comunicării eficiente cu scopul de a contribui la evoluția sistemului educațional românesc.
Din echipa elevilor în acest an au făcut parte: Iancu Simona, Baltreș Ionut, Mărginean Medeea, Alexe Mădălin, Bucur Emilian, Marcea Sara, Negru Cristina, Pieleanu Alexandru, Lazăr Mihai, Nicolae Florina cărora le mulțumim pentru implicare și le dorim să păstreze și să ducă pe mai departe ceea ce au dobândit în această călătorie care într-adevăr schimbă vieți.