Istoric

In documentele vremii se atesta ca la 18 septembrie 1895 a fost deschisa intr-un cadru festiv „SCOALA COMERCIALA DE GRADUL I” din BUCURESTI, in cladirea din str. Traian nr. 157, colt cu B-dul Pache Protopopescu imobil cunoscut de bucuresteni sub numele de scoala franceza. Dispunea de 5 sali mari pentru cursuri, camere pentru secretariat, cancelaria profesorilor, incaperi pentru laborator, biblioteca, culoare largi si impunatoare, diverse anexe.

De-a lungul istoriei sale, scoala a beneficiat de un corp didactic foarte bine pregatit, cu har pentru instruirea si educarea tinerelor generatii. Eforturile dascalilor acestei scoli, de a asigura pregatire umanista si economica de calitate au fost rasplatite de foarte multi absolventi, care de-a lungul anilor au devenit personalitati ale vietii economice si stiintifice ale Romaniei:

citește mai multe

  • matematicianul Traian Lalescu,
  • criticul si istoricul literar Dumitru Caracostea,
  • academicianul Romulus Vulcanescu,
  • economistul Alexandru Babe – fost ministru de finante.

In acea perioada durata de scolarizare cuprindea ciclul inferior-numit gimnaziu comercial, cu durata de studiu de 4 ani si ciclul superior-numit liceu comercial, cu durata de studiu de 4 ani. In cadrul ciclului gimnazial erau studiate atat stiintele comerciale (notiuni elementare de comert, contabilitate, corespondenta comerciala) si materii umaniste (romana, religie, istoria patriei si universala, geografia Romaniei, instructie civica), cat si arte si dexteritati (caligrafie, scriere comerciala, desen, muzica, educatie fizica, ansamblu coral, lucrul de mana si gospodarie).
De-a lungul anilor, localul a fost imbogatit din economiile scolii cu noi spatii destinate instruirii elevilor si cu un internat modern cu o capacitate de 120 de paturi. Ca urmare a demersurilor conducerii scolii la Ministerul Instructiei Publice, scoala comerciala de gradul I a devenit „SCOALA COMERCIALA MARELE VOIEVOD MIHAI”, iar de la 1 aprilie 1942, scoala cu sediul in str. Traian nr. 165, a purtat numele de „LICEUL COMERCIAL REGELE MIHAI I”.
In octombrie 1948, pe baza „Legii pentru reforma invatamantului”, Liceul Comercial Regele Mihai I a devenit SCOALA MEDIE TEHNICA DE ADMINISTRATIE ECONOMICA. Prin legea nr.2/1966, scoala s-a transformat in „LICEUL ECONOMIC NR. 3”, cu dubla subordonare: profesorii de specialitate erau distribuiti de Ministerul Finantelor, iar cei de cultura generala de catre Ministerul Invatamantului si Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucuresti. Din anul 1977, prin adresa ISMB cu nr.5739/1977 liceul se va numi „LICEUL ECONOMIC SI DE DREPT ADMINISTRATIV NR.3” cu profil economic, comert si turism.
Schimbarile radicale produse in societatea romanesca de evenimentele din decembrie 1989 au impus regandirea sistemului de invatamant. In amplul proces de reforma a invatamantului redarea identitatii scolilor prin inlocuirea numelor cu nume de personalitati romanesti sau internationale a avut o semnificatie deosebita in Romania. Astfel, incepand cu anul scolar 1990-1991, Liceul Economic si de Drept Administrtiv nr.3 devine GRUPUL SCOLAR ECONOMIC ADMINISTRATIV SI DE SERVICII „A.D.XENOPOL”, identificand traditia aproape centenara de invatamant economic cu numele lui A.D.Xenopol, istoric de talie europeana si economist de renume national.

Cool fact: Colegiul pune un accent puternic pe dezvoltarea dincolo de mediul academic. Sprijinim activitățile extra-curicullare precum: târguri, evenimente sociale, workshop-uri pentru părinți și adolescenți, schimburi de experiență, activități cultural etc.

Astazi

Nimeni nu poate nega: domeniul economic are o importanță uriașă. Teoriile sale sunt baza politicilor publice, baza investițiilor în valoare de miliarde de lei și instrumentele pentru combaterea sărăciei la nivel global. Elevii care studiază domeniul economic vor fi printre cetățenii influenți cu factor de decizie care vor modela societățile în 2050.

Colegiul Economic A.D. Xenopol are o istorie de 124 de ani, timp în care a construit o perspectivă puternică asupra dezvoltării academice și non-academice armonioase a elevilor săi. Cu o viziune internațională puternică, îi încurajează pe elevi să privească dincolo de granițe pentru studiile superioare. Acest lucru este evidențiat de curriculumul bogat în limbi străine precum engleză, spaniolă și chineză, dar și de proiectele internaționale în care Colegiul este implicat.

Cu un curriculum bogat în materii din sfera economică și turism, Colegiul crează punți de legătură între elevii săi și piața muncii prin perioadele de practică în care aceștia sunt antrenați să-și exploreze abilitățile și cunoștințele. Economia și finanțele sunt predate utilizând o combinație de lecții multimedia, videoclipuri, foi de lucru, chestionare, teste și proiecte atât online cât și offline, concepute pentru a ajuta elevii să înțeleagă atât economia, cât și importanța responsabilității financiare, în colegiu și în afara acestuia.

La finalul celor patru ani de studiu, fiecare elev are posibilitatea de a dobândi titlul pentru care este instruit, prin lucrarea de atestat. Prin urmare, oferim toate opțiunile și oportunitățile pentru a-I ajuta să selecteze calea către atingerea obiectivelor astfel încât să poată lucra într-o profesie care îi împlinește.

Perspective profile

Tehnician in activitati economice

  • Contabil
  • Functionar economic
  • Administrator financiar
  • Agent de asigurare

Află mai multe>>

Tehnician in turism

  • Agent de turism
  • Agent de turism tour-operator
  • Agent de transport turistic intern
  • Agent de asistență turistică

Află mai multe>>

Invatamant postliceal, curs de zi

  • Organizator activitate turism
  • Organizator târguri și expoziții.

Află mai multe>>