Alege! E dreptul tau! - faza națională 2023 – Colegiul Economic A.D.Xenopol
Concursul National Alege! Este dreptul tau!concursuri scolare

Alege! E dreptul tau! – faza națională 2023

De catre septembrie 21, 2023 Nu sunt comentarii

Concursul “ Alege! Este dreptul tău.“ – etapa națională 2023

 În perioada 19-23 iunie 2023, în Tabăra din cadrul Centrului de agrement „Luminița”, din Eforie Nord, s-a desfășurat etapa națională a concursului „ Alege! Este dreptul tău.“, concurs organizat de Ministerul Educației și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor cu sprijinul InfoCons.

Tema concursului de anul acesta a fost “ Provocările comerțului online pentru tânărul consumator”

Scopul concursului: Educarea și conștientizarea tânărului consumator asupra drepturilor și intereselor sale legitime.

În ediția a XXI-a a concursului, 88 de elevi de liceu, reuniți din toate județele, în urma calificării la etapele județele, și-au demonstrat cunoștințele în domeniul protecției consumatorilor în cadrul etapei finale, cea la nivel național, pe parcursul a două probe : proba individuală (eseu și test grilă) și proba pe echipe (studiu de caz, interpretare spot publicitar, întrebare cu răspuns deschis și realizarea unui poster de prezentare a regiunii din care face parte echipa)

Regiunea București-Ilfov a fost reprezentată și de 7 elevi ai Colegiului Economic „ A.D.Xenopol”

  • Safta Adrian Claudiu, clasa a IX-a F,
  • Alexe Andrei Claudiu , clasa a X-a C,
  • Dragoș Georgiana Francesca, clasa a XI-a A,
  • Sotir Flaviana Alexandra , clasa a XI-a B,
  • Radu Alexandru Theodor, clasa a XI-a B,
  • Popescu Maria, clasa a XI-a D și
  • Dima Ștefan, clasa a XI-a E.

Acești elevi au fost coordonați de doamnele profesor Gabriela Iordache, Gabriela Simionescu,

Iuliana Ivănescu și de domnul profesor Marius Ciurtin.

Ediția 2023 a concursului “Alege! Este dreptul tău”  a demonstrat încă o dată că tinerii, deși au preocupări multiple, înțeleg conceptul de protecție a consumatorilor și sunt parte activă în procesul de formare și informare asupra drepturilor și obligatiilor ce le revin în calitate de consumatori europeni.

La proba individuală elevii au avut de răspuns la un test grilă cu întrebări din Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2014 (actualizată în 2022) privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative și de susținut un eseu cu tema “Achiziția online – o achiziție sigură”.

La testul grilă, 6 din cei 7 elevi ai liceului nostru au obținut 100 de puncte și s-au calificat în primii 28 de elevi care au susținut și eseul cu tema  “Achiziția online – o achiziție sigură”.

În final, după susținerea eseului, la proba individuală , elevul Dima Ștefan din clasa a XI-a E, a obținut PREMIUL al II-lea.

După participarea la acest concurs, elevii s-au înscris în proiectul COMISAR JUNIOR ANPC, proiect susținut de ANPC și au devenit membrii ai OTPC – Organizația Tinerilor pentru Protecția Consumatorilor.

Felicitări, dragi elevi și succes pe mai departe!

            

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.